FAQ

Bij McDo-It merken we dat het de afgelopen jaren steeds gewoner is geworden om met flexwerkers uit Oost-Europa te werken. Toch komen er nog regelmatig vragen, waarvan we de meestgestelde hieronder voor u beantwoorden. Heeft u vragen die hier niet bij staan, neem dan contact op. Als specialist in Oost-Europese werknemers is de kans groot dat wij uw vragen kunnen beantwoorden.

Zijn buitenlandse werknemers goedkoper dan Nederlandse?

Nee, alle uitzendkrachten moeten volgens Nederlandse (Waadi) en Europese wetten gelijk worden beloond. We kunnen dus niet spreken van ‘goedkope Polen’. Poolse werknemers (en andere Oost-Europeanen zijn echter wel bereid om hard te werken, zijn gemotiveerd en hebben een laag ziekteverzuim. Grote kans dat u uiteindelijk toch goedkoper uit bent.

Wat zijn de voordelen van Oost-Europese werknemers

De voordelen van Poolse, Roemeense, Bulgaarse of andere Oost-Europese werknemers zitten vooral in de hogere productiviteit en in de beschikbaarheid. Veel vacatures in productiefuncties zijn moeilijk te vervullen met Nederlandse werknemers. Oost-Europese werknemers hebben hun sociale omgeving in het land van herkomst en vinden het vaak geen probleem om in ploegen te werken. Daarnaast zijn zij erg gemotiveerd om hard te werken. Je gaat tenslotte ook niet zomaar 1.000 kilometer van huis werken.

Nemen Oost-Europeanen de banen in van Nederlandse werknemers?

Tegen dit soort vooroordelen lopen we nog weleens aan, maar wij zien het anders. Polen, Roemenen, Bulgaren en andere Oost-Europese werknemers zijn bereid om meer dan 1.000 kilometer van huis te gaan werken. Voor een relatief laag inkomen en in banen waarvoor het in Nederland steeds moeilijker wordt om werknemers te vinden. Deze werknemers zorgen ervoor dat Nederlandse bedrijven hun productie kunnen draaien en zich kunnen ontwikkelen. Uiteraard hebben buitenlandse flexwerkers dezelfde rechten en plichten als Nederlandse uitzendkrachten.

Meer vragen of kennismaken?